Portal Mucanje je neprofitna organizacija. Ukoliko nam želite pomoći i donirati, možete to napraviti ovdje. Hvala!

2min
admin

Suzana - Životna priča

Moja priča o mucanju počinje u djetinjstvu, otprilike sa sedam ili osam godina. Mogu reći da sam tijekom cijelog svojeg školovanja imala razumijevanje od strane profesora, učenika i naravno, bliskih prijatelja. Međutim, to me činilo nesretnom i nezadovoljnom jer se nisam mogla potpuno izraziti u svom karakteru. Odlazak u VaLMod bio je kada sam imala 18 godina. Tada sam doživjela nevjerojatno iskustvo, ali nakon nekog vremena vratila sam se na staro.

Udajem se i postajem majkom sa 22 godine, gdje mucanje prestaje biti glavna briga, ali i dalje me koči u životu. Izbjegavam nove kontakte, razgovore, naručivanje putem telefona, prepustivši sve drugima da to obavljaju umjesto mene. To me ne čini zadovoljnom. Postajem majka još jednog djeteta u dobi od 33 godine, a sada, u 47. godini, radim punih 20 godina u ljekarni - vrlo zahtjevan posao s puno kontakata.

Tijekom svih tih godina, uz odgoj djece, pomirila sam se s mucanjem i na neki način prihvatila ga kao svoj mali nedostatak.

Mucanje me i dalje koči, oduzimajući mi dovoljno snage za nove ambicije i želje. Strah je stalno prisutan. Ipak, moj život je doživio prekretnicu u 2023. godini kada sam dobila priliku ponovno posjetiti VaLMod na terapiji putem natječaja "ŽIVI SVOJE SNOVE". Moj san počinje oživljavati tijekom 6 mjeseci.

Odlazak u VaLMod pruža mi potpunu podršku i sigurnost. Po povratku, započinje borba koja traje već 6 mjeseci. Borim se, slušam relaksacije, vježbam. Najveća terapija mi je svakodnevni posao, ali osjećam nedostatak kontakta s ljudima koji dijele isti problem.

Osjećam potrebu pomoći drugima jer vjerujem da bih tako najviše pomogla sebi i stekla dodatno samopouzdanje koje mi nedostaje. Zato pišem ovaj dio svoje priče. Mogla bih napisati mnogo toga, ali ovaj prikaz je ukratko. Uglavnom, ne želim odustati od sebe jer sam uložila mnogo truda u sebe tijekom ovih mjeseci i usredotočila se na poboljšanje govora. Inače, sam veliki borac, ali uvijek mi treba netko tko me gura, stalno tražim podršku.

Ako posustanem, opcija je voljeti sebe na još većoj razini nego sada, ali radije bih izabrala prvu opciju. Nadam se da nikada nije kasno, pa čak ni u ovim godinama, iako je to ponekad teže. Ako sam nekome pomogla svojom pričom, drago mi je, i ako mogu pomoći ili surađivati s nekim, bilo bi mi izuzetno drago. Suzana.

Koja je Vaša priča?

Ukoliko mislite da nam možete pomoći, ili da imate priču, savjet ili članak koji bi mogao pomoći drugim posjetiteljima, slobodno nam ju pošaljite.

Također, svatko tko je zainteresiran može postati autor na portalu mucanje.com ukoliko je odgovoran, često posjećuje portal i ima smisla za pisanjem artikala.

Da bi postali autor, morate prvo napisati par članaka kako bi vidjeli da ste stvarno zainteresirani postati autorom. Nakon toga ćemo Vas kontaktirati želite li postati dio naše zajednice.