Portal Mucanje je neprofitna organizacija. Ukoliko nam želite pomoći i donirati, možete to napraviti ovdje. Hvala!

2min
admin

Kvalitetan odnos roditelja i djece

Uloga roditelja zasigurno je najzahtjevnija životna uloga. S, toga, biti dobar roditelj nije jednostavno u današnje vrijeme.

Najveći problem današnjice predstavlja loša i premala komunikacija, bilo da se radi o komunikaciji između partnera, prijatelja, ili pak komunikacija roditelja i djece. Kvalitetna komunikacija roditelja i djece gradi se tijekom cijelog života, dok se temelj samog našeg odnosa, postiže u ranom djetinjstvu.

Roditeljska uloga je najvažnija

Kakva će nam biti komunikacija, takav će biti naš odnos. Sami ne možemo birati roditelje, to nam je već dano, no međusobno poštivanje, razumijevanje, povjerenje, i na koncu, kakav ću biti čovjek, velikim dijelom je na roditelju. Zato je roditeljska uloga najzahtjevnija životna uloga.

U razdoblju u kojem je dijete najosjetljivije, potreban mu je jedan određeni mir. Očev i majčin poljubac, zagrljaj, ili možda topla riječ, jako puno znače, nadam se da ćete se složiti sa mnom. Međutim, uvjerena sam da mnoga djeca, na žalost ne dobivaju sve to. Neki umjesto lijepe riječi dobivaju grubu riječ, umjesto zagrljaja i poljubaca, dobivaju batine.

Roditelji takvog profila, u principu grade nekvalitetan odnos sa svojim djetetom. Počinje vrijeđanje, ne poštivanje, manjak tolerancije i sl. Prevladava moćnost, ali nad slabijima, no nisu svjesni koliko dijete zaista pati, i koliko se to može odraziti sutra na njih, na njihov život.

Fascinantno je da se nakon nekog izvjesnog vremena pitaju, Zašto me dijete odbaciva? Zašto me dijete ne voli? Tada se najčešće krivnja prebaci na drugoga. Nikad se ne pitaju dali je možda stvar u meni, kao roditelju? To pitanje je zadnje koje postavljaju sami sebi, jer su uvjereni da svojim ponašanjem, i postupcima postižu samo pozitivno. Zato dragi roditelji zapamtite da djetetov mozak jako dobro pamti.

Spoznajom, da roditeljstvo ne gledaju kao jedan blagoslov, koji im je dat, jako je tužno, isključivo zbog toga što se mnogi parovi svakodnevno bore, i podvrgavaju različitim metodama, u nadi da postanu samo roditelji.

Svaki se dan zapitajte dali sam bio dovoljno dobar roditelj svom djetetu? Dali sam mu pružio svu potrebnu ljubav, toplinu, pažnju toga dana? Naime kad kažemo ljubav? Ljubav nije novac, nije ono materijalno. Mnoga djeca u današnje vrijeme prepuštena su sami sebi, upravo zbog manjka vremena koje im roditelji pružaju.

Sve oko nas vrti se upravo oko toga materijalnoga. Prijateljstvo, veze, i na koncu djeca cijene se prema novcu, „ako imam više, više će me se poštivati“. Zapravo, ne cijene se one prave vrijednosti čovjeka.

Ova kolumna posvećena je svim roditeljima, neovisno o tome da li Vaše dijete muca ili ne. Pružite djetetu svu potrebnu ljubav, zagrljaj, lijepu riječ, razumijevanje, ali postavite i granice do kojih smije ići, kako ne bi došlo do određenih problema kasnije. Na samom kraju valja napomenuti da ste Vi roditelji uzor svom djetetu.

Koja je Vaša priča?

Ukoliko mislite da nam možete pomoći, ili da imate priču, savjet ili članak koji bi mogao pomoći drugim posjetiteljima, slobodno nam ju pošaljite.

Također, svatko tko je zainteresiran može postati autor na portalu mucanje.com ukoliko je odgovoran, često posjećuje portal i ima smisla za pisanjem artikala.

Da bi postali autor, morate prvo napisati par članaka kako bi vidjeli da ste stvarno zainteresirani postati autorom. Nakon toga ćemo Vas kontaktirati želite li postati dio naše zajednice.