Portal Mucanje je neprofitna organizacija. Ukoliko nam želite pomoći i donirati, možete to napraviti ovdje. Hvala!

Pitanja i odgovori

Sva Vaša pitanja upućena logopedu i nama ostalima nalaze se ovdje. Odgovaramo na sva stručna i osobna pitanja koja nam uputite u najkraćem mogućem roku.

Vi nas pitate, mi odgovaramo

 • Imam kćer 2,5 godine staru koja je u nedjelju (** ** 2012) počela mucati. Napominjem da do tada nije mucala. Ne znam da li za posljedicu mogu biti odgovoran ja jer sam u subotu, dan ranije, glasnije viknuo na nju.

  Molim za savjet, što napraviti, kako se postaviti?

  Unaprijed hvala.

  Na početku napominjem da nisam medicinski obrazovana osoba i da primite moje savjete / prijedloge sa stajališta osobe koja muca.

  Mucanje može doći nakon stresne situacije, međutim, obično je ta situacija samo "okidač" u mucanje, i osoba je prije toga trebala proći kroz moštvo drugih trauma od kojih je zadnja uzrokovala početak mucanja. Moglo je to biti od petarde za 5 dana nakon što ste se izderali na nju, tako da si nemojte prebacivati to na sebe.

  Međutim, u većini slučajeva kod djece predškolske dobi je mucanje sasvim normalan period kroz koje gotovo svako dijete mora proći. Razlog tome je što dijete u vrlo kratkom vremenu dobija mnoštvo informacija koje njihov mozak ne može obraditi (pogotovo novih riječi), i kada pokuša pričati, mozak im previše radi i nije sigurno koju riječ upotrijebiti pa dolazi do mucanja.

  Vi najbolje mozete procjeniti o kojoj se situaciji radi (da li Vam je dijete pretrpjelo dosta stresa ili nije u svome životu do toga trenutka) ili se jednostavno radi o drugoj situaciji u kojoj dijete obrađuje veliki broj novih rijeći i zbunjuje se u govoru.

  Osobno, imam iskustva iz prve ruke gdje mi je nećak mucao par mjeseci u predškolskoj dobi, i upravo se radilo o drugom slučaju, iako su već svi bili spremni prihvatiti činjenicu da će mucati kao i ja, ali nije.

  Moj savjet vam je da promatrate govor i ni slučajno ne pokušajte ju požurivati, ispravljati ili vikati na nju za vrijeme mucanja. Ako nakon mjesec dana ili malo manje ne vidite pomak u njezinom govoru, otiđite logopedu - jer ipak on je stručnija osoba od mene u procjeni stanja govora Vašeg djeteta. Također, možete procitati dobar članak o ponašanju roditelja prema svojoj djeci na slijedećem linku: http://mucanje.com/10-zlatnih-pravila-za-roditelje

  Lijep pozdrav,
  Tomislav

 • Molila bih savjet u vezi mog sina koji će uskoro navršiti dvije godine. Unazad dva dana primijetila sam da je počeo zamuckivati i to na riječima koje je do sada bez problema izgovarao. Inače se radi o djetetu koje priča apsolutno sve koristivši pritom i složene rečenice te riječi koje izgovara razgovijetno i pravilno.

  Uglavnom se to pojavljuje pri korištenju određenih kombinacija riječi tipa "još malo", koja u njegovom slučaju zvuči kao "josssssssssss malo" (dakle nema ponavljanja riječi već zapne na zadnjem slovu prve riječi koja završava sa š, č i k), pri čemu se zadrži na tom slovu "s" dok pokušava izgovoriti drugu riječ "malo".

  Pri tome nisam primijetila nikakva grčenja ili zatvaranja očiju niti promjenu intonacije kada naposljetku izgovoru drugu riječ koja slijedi iza slova "s" . To ga je počelo ljutiti i zatim se zaplače i kaže:ne mogu reći. Također bih pripomenula da ostale rečenice izgovara potpuno normalno.

  Ne znam može li to biti vezano uz nedavni prekid dojenja (prije 9 dana) što bi mogao biti eventualni okidač za tako nešto? Zanima me i kako mu mogu pomoći da prevlada tu situaciju (budući da na njemu vidim da mu je to sad nešto novo i da ga jako ljuti i zbunjuje) te kako se pri tome postaviti (odnosno što treba i ne treba činiti)? Također me zanima može li se to smatrati prijelaznom fazom pri razvoju djetetove komunikacije uslijed naglog usvajanja veće količine vokabulara te koliko je "normalno" da to potraje odnosno kada i u kojem slučaju bi se trebala obratiti za stručnu pomoć?

  Unaprijed zahvaljujem!

  Poštovana,

  pretpostavljam da se radi o normalnoj fazi u razvoju govora koja se zove i razvojno ili fiziološko mucanje. Više o tome možete pročitati http://mucanje.com/fiziolosko-mucanje/

  Djetetu za sada nije potrebna terapija, no ukoliko problem duže potraje možemo se ponovo čuti. Za vas je bitno da imate strpljenja s djetetom.

  Ne ispravljajte krivo izgovoreno, ne inzistirajte da pravilno izgovara riječi, rečenice; nađite vremena slušati, nemojte završavati rečenicu umjesto djeteta. Ukratko, pokušajte sasvim ignorirati taj problem jer u slučaju fiziološkog mucanja to ni nije problem nego razvojna faza u razvoju govora.

  Lijep pozdrav,
  Martina Galeković, prof.logoped

 • Dobar dan, poštovani!

  Imam jedno pitanje u vezi mucanja.Mucam skoro cijeli život nekad više,nekad manje,ovisi od situacije. Imam 200% volje i želje da to smanjim ili uklonim trajno. Jedino što ne znam kako bih mogao to vježbati na ispravan način. Pa bih vas zamolio ako mi možete poslati ili reći neke najefikasnije i najprimjenjivije vježbe u vezi toga,po kojima bih mogao vježbati,bio bih vam jako zahvalan.

  Zahvaljujem se unaprijed.

  Poštovanje Marko,

  Ukoliko imate volje i želje, toplo Vam preporučam da se prijavite na Valmod program. Nažalost, ne smijemo dijeliti znanje stečeno tamo zbog autorskih prava ( vjerujte mi, već bih ja napravio video isječke i dugačka uputstva da smijem ) ... Cilj je sve u svemu govoriti 50% sporije, artikulirano, sa povećanom mimikom i najvažnije od svega - paziti na udisaje i nikada ne ostati bez zraka ...

  Nadam se da ćete se prijaviti i pobjediti mucanje.

  S poštovanjem,
  Tomislav

 • Poštovanje,

  Molila bih za vaše mišljenje i pomoć. Moja sestrična koja ima 3,5 godine je prije cca 2 mjeseca počela mucati. Na početku nam je sve izgledalo kao nedostatak riječi, uslijed uzbuđenog ili brzopletog govora, što smo smatrali tipičnom za ovu dob, ali unazad 7 dana situacija je katastrofalna.

  Jako teško se izgovara i jednu riječ bez mucanja i što je najčudnije, iako joj niko ne ukazuje da govori pogrešno ili je opominje da ne muca, jako je svjesna mucanja i čak stavlja prstić na usta kako bi potpomogla govor ili počinje šaptati. Mi se naravno ponašamo normalno, puštamo je da kaže što misli i ne silimo da ponavlja. U zadnjih 5 dana dijete je naglo promijenilo raspoloženje. Od veselog, radoznalog, razigranog djeteta povukla se u sebe i bez obzira na aktivnosti koje se njoj podređuju (zajednička igra, pjesma, ples,..) izgleda jako tužno i nesretno.

  Priča jako malo i jedino želi crtati obzirom da tada ne mora pričati. Jako smo zabrinuti i molim za Vaše mišljenje i savjet. Mnogo sam čitala o temi i svjesna sam da je velika rijetkost da je dijete u toj dobi svjesno mucanja, ali napominjem da se radi o djetetu koje je i vidno inteligencijom mnogo iznad svoje dobi. Da li ste se susreli sa sličnim slučajem?

  Molim za savjet.

  Draga Tanja,

  u odnosu majka-dijete sada je najbitnije da dijete osjeti ljubav, osobito zbog mlađe prinove u obitelji. Nama odraslima teško je ponekad prepoznati feedback od tako malog djeteta na naše ponašanje, geste, riječi... Bitno je zadržati normalne odnose koliko je to moguće, posvetiti malo više pažnje djetetu, igrati se s njom i uključiti ju u brigu oko male bebe. Mali od 7 mjeseci već je zainteresiran za uzimanje predmeta u ruke tako da zajedno mogu sudjelovati u aktivnostima igranja.

  Ako imate kakvih pitanja, možete se uvijek javiti.

  Lijep pozdrav,
  Martina Galeković, prof.logoped

 • Počela sam mucati od četvrte godine.Sada imam tridesetpet godina. Ponekad mogu kontrolisati a nekada ne. U zadnje vrijeme blokiram kada trebam izgovoriti sat (vrijeme) kada naručujem pacijente.

  Kada sam sama ide mi lako ali ako neko me sluša i čeka odgovor da naručim onda teško ide. Volila bi to dovesti u red bar u takvim situacijama gdje je prisutno.

  Unaprijed Hvala

  Poštovana,
  terapija u vašem slučaju bile bi vježbe disanja, umetanje samoglasnika ispred suglasnika koji su vam teški i koji vas dovode do blokada. Stresne situacije pogoršavaju tečnost govora. Bilo bi dobro otići kod logopeda koji bi vas uputio kako vježbati i steći malo veću kontrolu nad govorom, vjerujem da bi vam bilo lakše uz pomoć stručnjaka.Lijep pozdrav,
  Martina Galeković, prof.logoped
 • Radi se o mom dečaku koji ima 4 i po godine i koji unazad 2 godine zamuckuje, nekad više a nekad manje. Pre par meseci smo krenuli kod logopeda i za sada nema nekog pomaka osim što je naučio da izgovara neke glasove koje do tada nije znao: č,š,dž. Jako je stdiljiv u društvu nepoznatih ljudi, čak previše. Naravno, na svom terenu je to druga priča. Zanima me, da li kad mucanje toliko dugo traje to isključuje mogućnost da je u pitanju tkzv. fiziološko mucanje? Inače, odavno smo radili trijažu u Institutu za patologiju govora i tom prilikom bili kod fizijatra, neurologa, psihologa, ORL lekara. To je sve u redu.
  Drugim rečima, zanima me koliko je verovatno da će se posle toliko vremena sve dovesti u red pre početka školovanja?

  Unapred zahvalan!

  Poštovani,

  teško mi je odgovoriti budući da dijete nisam upoznala. Bez obzira što mucanje tako dugo traje, ne isključuje mogućnost da je fiziološko. Moguće je da ćete u sljedećih 12 mjeseci vidjeti znatan napredak i pomak u govoru vašeg djeteta. Jako je bitno vaše strpljenje i podrška. Obavili ste puno pregleda, dijete ide kod logopeda ... na neki način, učinili ste sve što možete.Savjetujem vam da pročitate naše članke:

  http://mucanje.com/10-zlatnih-pravila-za-roditelje/Lijep pozdrav,
  Martina Galeković, prof.logoped
 • Moj ADHDovac (završava 3. osnovne) ima problema s grafomotorikom i zanima me kome da se obratim jer učiteljica sumnja na disgrafiju s obzirom da slova i brojeve piše od dolje prema gore. Problem je s pisanim slovima. Inače smo s Braća i pripadamo liječnicima u Splitu.

  Poštovana

  ako ne postoji na Braču logoped, prvi korak vam je pedijatar koji izdaje uputnicu. Ukoliko ne idete preko HZZO-a, najčešće su dugačke liste čekanja, možete potražiti logopeda koji obavlja privatnu praksu. U Splitu ih ima, a za otoke ne znam, znam jedino da na Hvaru ima logoped.Pozdrav

  Martina Galeković
 • Poštovani,

  Ja sam majka dječaka od 8g. i imamo zakazani termin u 6mj za lječenje. Zanima me sve vezano za smještaj i preporuka Vas koji ste već to prošli. Naime u dilemi sam da li iznajmiti neki stan ili uzeti njihov smještaj. Svaka informacija i savjet dobrodošli.

  Hvala!

  Osobno sam bio podstanar kod jedne obitelji i bilo mi je odlično. Ali moram napomenuti da sam tada bio student i hranio sam se u studentskoj menzi što mi je puno smanjilo troškove tih 12 dana.

  Ukoliko ne želite voditi brigu o hrani, mogu Vam preporučiti pansion Maltar u kojemu sam također bio poslovnim putem i jako mi se svidio. Medjutim, ako Vas iznajmljivanje stana izađe jeftinije od Maltara ili nekog drugog pansiona, u Varaždinu imate njihove poznate "gablece" tj. ručak koji Vas svaki dan košta od 25 do 30 kuna i jako su kvalitetni.

  Primjerice, jeo sam često u restoranu koji se nalazi u sklopu njihovih gradskih bazena i bio sam skroz zadovoljan prehranom, imate i Garestin gdje je prehrana također jako dobra.

  Ako nađete dobru cijenu i lokaciju stana za iznajmljivanje, svakako Vam preporučam, dok za prehranu - restorane i slično lagano možete pitati za preporuku doktore u Varaždinu.

  Lijep pozdrav,
  Tomislav

 • Ne znam jeste li se susretali s ovakvim problemom ali, kad sam sam mogu sve pravilno izgovarati bez zastajanja niti kakvih tikova no kad dođem u kontakt s drugim osobama neke riječi ne mogu tako lako izgovarati kao što sam mogao... Mislim da je tu samo problem u stresu? Što vi mislite? Molim vas šaljite mi brzo ,radim svaki dan što zahtijeva komunikaciju pa da mi pomognete ... Hvala!!!

  Ne znam točno o čemu se radi, ali naučio sam da je najbitnije pravilno disati. Uvijek započinji sa udisajem, nikada ne smiješ ostati bez daha - to je jako bitno. Ako ti je teško početi na neka slova onda dodaj lagani "aaa" ispred svake riječi (obično je ovo neprimjetno, nemoj preglasno, samo da ti pomogne preći na slijedeće slovo).

  To je to, moraš što sporije i razgovijetnije pričati, razmišljaj dok pričaš kako ti se usta miču i uz udisaje i predglas možeš puno toga postići ...

  Lijep pozdrav,
  Tomislav

 • Poštovani,

  Molim Vas za savjet, imam trogodišnjaka koji u zadnjih par mjeseci muca. Mucanje je na početku rečenice nemože početi rečenicu bez mucanja i to bude baš jako.Inače je dosta emocionalno i osjetljivo dijete. Mislila sam da će možda proći s vremenom i nismo na to obraćali pažnju ali nikako ne ide na bolje. Kako sam trudna i uskoro očekujemo još jednu prinovu strah me da mu se zbog toga još ne pogorša..

  Poštovana
  s obzirom na problem koji opisujete moguće je da se radi o fiziološkom, pročitajte http://mucanje.com/fiziolosko-mucanje/.
  Za vas kao roditelja je jako bitno strpljenje, da ne prekidate govor i ne inzistirate na točnom izgovoru. Evo nekoliko savjeta općenito http://logoped-galekovic.webs.com/savjeti-za-roditelje

  Djeca te dobi ne uključuju se u direktnu terapiju mucanja, radi se savjetovanje roditelja i okoline, bitno je stvoriti opuštajuću obiteljsku atmosferu, bez obzira na umor, na novu bebu, pokušajte pružiti maksimalno pažnje koliko možete, pokušajte si organizirati jedan dan samo za vas dvoje, da se prošetate, odete u zoološki vrt ili nešto slično što će vas obadvoje obradovati. Iz iskustva znam da ovo može dulje potrajati i oboružajte se strpljenjem. Uvijek možete zatražiti savjet pedijatra ili logopeda ako uočite pogoršanje ili još neke promjene.

  Srdačan pozdrav

  Martina Galeković
 • U zadnje vrijeme imam probleme sa govorom kada se uzbudim ili uzrujam,ili dok želim ubrzano nešto reći a teško mi je izreći riječi kao da imam neku blokadu, a dok kontolirano i normalno pričam tu i tam mi se desi da zamucam. Ponekad mi se desi kao da imam nekakvu krizu kad mi se malo pojača mucanje i malo teže pričam al uspijem nekako to iskontrolirati... Inače sam društvena i komunikativna osoba i volim pričati s ljudima i radi toga imam manjak samopouzdanja a htio bih se tog tereta riješiti već jedanput jer taj problem mi se javljao u nekim periodima svojega života....ako mi možete pomozite i dajte mi neki savjet kako bih se toga mogao riješiti.

  Poštovani,

  za početak dobro bi bilo definirati situacije koje dovode do mucanja, pretpostavljam da su to neke za vas stresne situacije. Možemo ih nazvati stresori. Za vas je bitno pojačati svoju otpornost na stresore i razviti načine na koje ćete se boriti s njima. U skladu s time, možda će i biti potrebno modificirati ponašanje, kako ćete se pripremiti za te stresore; naučiti utjecati na samog sebe da i tada ostanete sasvim mirni...

  To je individualno za svakog pojedinca.. Ukoliko se približava neka stresna situacija možete ju započeti pjevušeći omiljenu pjesmu. Direktna terapija mucanja uključuje vježbe disanja, produljenog izdisaja, izgovora sssssssssssss, šššššššš itd., oponašanje životinja, pjevanje... puno je tu zanimljivih i smiješnih stvari, možda vam nešto od toga može pomoći. Produljivanje samoglasnika u izgovoru, mijenjanje intonacije u govoru, zapravo IGRANJE s vlastitim glasom.

  Probajte pa se javite :)

  Pozdrav, Martina Galeković

 • Moj sin Marko ima 12 godina. Već duže vrijeme muca. Prije je to bilo povremeno, a sada je
  jako učestalo. Uglavnom se javlja prilikom komuniciranja sa drugima ili ako nešto želi reći ili ispričati, jako želi to brzo izgovoriti pa se zamuca. Uz mucanje se javljaju i određeni tikovi nosom, očima, ustima ( samo povremeno).

  Bili smo kod logopeda prije dvije godine, sada smo opet krenuli. Vježbe se sastoje od čitanja, prepričavanja, vremensko mjerenje izgovaranja samoglasnika u jednom glasu i tako. Učiteljica do 4. razreda mi je predložila da se javim Valmodu, jer je ona bila na predavanju sa učiteljima pa mi je malo o tome pričala. Od puno ljudi sam dobila preporuku da im se javim, a i gledala sam jednu emisiju o tome na televiziji.

  Jako bih voljela da se mogu sa Vama čuti, možda se to može promijeniti ili barem malo
  ublažiti. Unaprijed se zahvaljujem!

  Mucanje je po defiiniciji jedna vrsta netečnog govora. Uzroci mucanja mogu biti genetika, poremećaji govora i jezika, razvojne smetnje i određeni način rada mozga koji pogoduje mucanju - ja bih to tako nazvala. Može biti i neka stresna situacija. Ne znam kada je počeo mucati, koji je to duži period?

  Djeca znaju početi mucati već u dobi od 3, 4 godine no to uglavnom prestane prije pete godine i nije praćeno tikovima. Lijek za mucanje ne postoji, logopedskom terapijom može se pomoći djetetu da stekne veću kontrolu tečnosti u govoru. Marko ima 12 godina, to je vrijeme intenzivnijih promjena u adolescenciji pa s time možda i uočavate promjene u njegovom govoru. i samo mucanje kao poremećaj govora ima više vrsta, može se raditi o blokadama -zastajkivanjima ("kad do....olaziš?") ili učestalim ponavljanjima istih slogova ("kad dodododolaziš?") ili nekim drugim oblicima.

  Ako imate bilo kakvih pitanja i ako sam nejasna javite se u bilo kojem obliku, šaljem kontakt podatke, možete pisati uvijek na ovaj mail kao i do sada. Moja preporuka jest nastaviti logopedsku terapiju uz psihološku ako školski psiholog već radi s učenikom. Bitan je i odnos stručnjaka i djeteta, u smislu da se Marko ne osjeća kao da je na nekom ispitu ili testu nego da se na terapiji može opustiti, tako će i za njega vježbe biti učinkovitije.

  Logopedskim vježbama se mogu ublažiti i prividno prikriti netečnosti u govoru. Dvanaestogodišnjak može steći veću kontrolu nad svojim govorom.

  Za vas kao roditelja bitno je da imate vremena slušati dijete, ne zahtjevajte da govori precizno i točno, dozvolite mu da uzme vremena koliko mu treba, nemojte kritizirati, ne dovodite ga namjerno u neugodne situacije, ne prekidajte govor i NIKADA ne završavajte rečenicu umjesto njega. Gledajte se u oči kad razgovarate, stvorite ugodnu atmosferu u vlastitom domu.

  Lijep pozdrav,
  Martina Galeković, prof.logoped

 • Nakon obavljene Valmod terapije u Varaždinu nemate sa kime vježbati govor? Postoje li grupe u većim gradovima koji se nalaze ali ne znate gdje se nalaze? Ukoliko se nalazim van gradova u kojima se održavaju sastanci, postoji li mogućnost da stupim sa nekime u kontakt preko Skype-a?

  Za vrijeme Valmod terapije obično se dobije broj osobe zadužene za organiziranjem sastanaka u većim gradovima. Ukoliko ih niste dobili, morate kontaktirati nekoga iz Valmod programa i pitati ih za isti.

  Ukoliko niste u mogućnosti pohađati sastanke, slobodno se možete obratiti nama da se čujemo / vidimo preko Skype-a.

  Lijep pozdrav,
  Tomislav

 • Poštovani, imam 20 god. student sam u Zagrebu. S mucanjem sam počeo još u ranijoj dobi samo što mi ono tada nije stvaralo problem. Imam najviše problema kod telefoniranja i upoznavanja. Postoje trenuci kad mi je mucanje smanjeno, ali sad mi je poprilično izraženo. Uvelike utječe na moje samopouzdanje i osjećaj zadovoljstva, stoga vam šaljem ovaj mail s nadom uspješnog liječenja mojeg mucanja.

  Vjerojatno ste primjetili ali intenzitet mucanja ovisi o promjeni vremena a baš sada vrijeme jako luduje pa je to vjerojatno jedan od razloga zbog čega se više patite sa govorom nego uobičajeno.

  Što se samoga mucanja tiće ako Vam predstavlja jako veliki problem u životu, preporučio bih Vam odlazak na Valmod program u VaraŽdinu ( www.valmod.com za sve dodatne informacije ). Obično se dobije uputnica od svoga doktora i besplatno imaš terapiju od 12 dana - plačate samo smještaj u Varaždinu ( nisam siguran plača li se još uvijek terapija ili ne).

  Također potražite na našoj stranici ima dosta tekstova sa savjetima, motivacijom i slično ( ne smijemo davati specifične instrukcije sa Valmod programa zbog licence ali dosta toga smo objasnili na stranici ).

  Znam da Vam ne mogu puno pomoći, ali meni se mucanje vratilo i uopće me ne brine. Jednostavno dođete u tu fazu života kada shvatiš da ti mucanje ne predstavlja veliki problem - naučiš živjeti sa njime i shvatiš da je ono dio tebe - nešto što te definiralo u čovjeka kakav jesi.

  Oprosti ako ti nisam puno pomogao i ako nisi dobio prave odgovore, ako ih imas jos ili nesto specificno, slobodno mi se obrati.

  Lijep pozdrav,
  Tomislav

 • Poštovanje!

  Mucam od djetinstva, ali polaskom u srednju školu mucanje je skoro nestalo mogla sam usmeno odgovarati u školi te pričati s prijateljima. Ali u 4. razredu mucanje se počelo vraćati. Sada idem na fax i mucanje je toliko jako da na zadnjem usmenom ispitu nisam mogla odgovarati. Sve sam znala ,ali nisam mogla izgovoriti ni započeti riječ.

  Također kad sam sama mucam ne toliko, ali malo ipak mucam. Zamolila bih Vas za savjet. Kako da opustim govorne mišiće jer osjećam grč i napetost? I koje vježbe mi mogu pomoć?

  Možda bih mogla vaš problem objasniti na taj način da je u srednjoj školi to bilo adolescentsko mucanje, a sad je to mucanje odrasle osobe. Zašto se promijenilo nizvodno, to je stvar individualnosti i jedinstvenosti osobe.

  Mogu pomoći vježbe disanja, vježbe ponavljanja, recitacije, svakako pjevanje, savjetujem vam govorne vježbe i da potražite logopeda. U kojem dijelu govornog aparata osjećate napetost, je li to vrat (grkljan, glasnice) ili u prednjem dijelu (nepce, čeljust, mišići lica....)?

  Npr. ako je napetost u grkljanu, na glasnicama, može pomoći i lagana masaža vrata. Različite vježbe disanja pomažu kod hiperfunkcije larinksa, s time najviše iskustva imaju logopedi na Rebru na odjelu fonijatrije iako se direktno ne bave mucanjem.

  Lijep pozdrav,
  Martina Galeković, prof.logoped