Portal Mucanje je neprofitna organizacija. Ukoliko nam želite pomoći i donirati, možete to napraviti ovdje. Hvala!

2min
admin

Uočen problem! Što napraviti?

U prethodnim kolumnama mogli ste pročitati da se mucanje pojavljuje u ranoj dječijoj dobi, no postoje slučajevi koji svjedoče da se mucanje može pojaviti i kasnije.

Tako sam imala priliku upoznati sasvim slučajno jednu zreliju osobu kojoj se mucanje pojavilo nakon teške nesreće. Istraživanja su pokazala da muška populacija češće muca, za razliku od ženske.

Česta pojava je da roditelji zapravo ne znaju što napraviti kada primijete da sa njihovim djetetom nešto nije u redu. Pitaju se da li mu je potreban logoped?, ili pak smatraju da će to proći samo od sebe, drugim riječima misle da je to prolazno razdoblje.

Nemojte paničariti odmah - može biti prolazno

U nekim slučajevima zapravo i bude prolazno razdoblje, odnosno dijete preraste svoje mucanje, no međutim, što ako ipak nije? Moj savjet svim roditeljima je: ukoliko primijetite nekakve nepravilnosti u djetetovom izražavanju posjetite adekvatnu stručnu osobu, u našem slučaju logopeda, kako bi se popravilo ili spriječilo uznapredovanje problema. Svjedočila sam raznim oblicima mucanja od blagih i gotovo neprimjetnih, pa do jako teških oblika, kako kod malene djece tako i kod odraslih.

Evo još nekoliko savjeta roditeljima: Preporučam Vam da pružite punu podršku svom djetetu, znam kroz što prolazite i znam da Vam nije nimalo lako, ali vjerujte mi to mu je najpotrebnije, taj osjećaj da nije sam. Osjećaj da su roditelji tu uz njega neprocjenjiv je. Sve dodatne savjete dragi roditelji možete pročitati u kolumni 10 zlatnih pravila za roditelje.

Iskoristila bih ovu priliku da se javno zahvalim svojim roditeljima koji su mi bila najveća podrška u životu u mnogim kriznim situacijama, omogućili mi razne terapije od školskih i privatnih logopeda, pa da ValMod terapije. U jednoj od svojih sljedećih kolumni opisat ću Vam svoj boravak u Varaždinu na rehabilitaciji govora, ili kako ju ja nazivam terapija života, tako da nas svakako pratite.

Koja je Vaša priča?

Ukoliko mislite da nam možete pomoći, ili da imate priču, savjet ili članak koji bi mogao pomoći drugim posjetiteljima, slobodno nam ju pošaljite.

Također, svatko tko je zainteresiran može postati autor na portalu mucanje.com ukoliko je odgovoran, često posjećuje portal i ima smisla za pisanjem artikala.

Da bi postali autor, morate prvo napisati par članaka kako bi vidjeli da ste stvarno zainteresirani postati autorom. Nakon toga ćemo Vas kontaktirati želite li postati dio naše zajednice.