Portal Mucanje je neprofitna organizacija. Ukoliko nam želite pomoći i donirati, možete to napraviti ovdje. Hvala!

2min
admin

Samopouzdanje i mucanje

Cijelo djetinjstvo provodim po različitim terapijama u traženju rješenja da napokon počnem pravilno govoriti. Moj slučaj nije iznimka, jer svi manje više prolazimo isti životni put što se tiče borbe protiv mucanja.

Kako sam odrastala, pogotovo u tinejdžerskoj dobi, nađeš se u situacijama kada imaš manjak poštovanja i nemaš nikakve vjere u sebe.Osim što imaš problema s traženjem sebe i svog mjesta u društvu, tu je i problem mucanja.

Još, ako si okružen pogrešnim ljudima koji negativno utječu na tebe i tvoje samopouzdanje, zamisliš se nad samim sobom i vidiš ne izlaznu situaciju. Prepuna ambicija razmišljala sam kako ću ostvariti svoje ciljeve, hoću li moći uspjeti sve ono što sam naumila ili će mucanje preuzeti vlast nad mnom i neću postići ništa od zamišljenog.

Samopouzdanje kao lijek za mucanje

No, kako sam odrastala i okružila se pozitivnim ljudima ,moje samopouzdanje je raslo. Slobodno mogu reći, kako se moje samopouzdanje dizalo tako sam ja manje mucala. Više mi nije bilo neugodno izreći svoje mišljenje, jer kad postaneš siguran u sebe, u ono sto ti zapravo jesi i kad spoznaš sliku onoga sto drugi imaju o tebi, onda je sve drukčije i lakše se suočavaš sa životnim situacijama koje su mi prije zadavale mnoštvo problema. Trebalo mi je dugo da shvatim da ja nisam ništa manje vrijedna od drugih, da ja mogu sve postići sto želim i da problemi u govoru ne mogu umanjiti moje sposobnosti prilikom obavljanja različitih zadataka.

Terapije su mi pomogle da susretnem ljude koji imaju jednake probleme kao i ja i uvidim kako se svi bore za svoje mjesto pod suncem, kao i svaki drugi čovjek. Nitko nije manje inteligentan ili pametan ako ima problema s govorom. I to se djeci treba govoriti od samih početaka, da ne shvaćaju mucanje kao nešto sto ih ograničava u životu već da je mucanje jedan od mnogih problema koje život stavlja ispred nas da ih riješimo. Roditelji trebaju svoju djecu osvijestiti i naučiti ih razmišljati da za njih ništa nije nemoguće. Ako riješimo problem mucanja, svaki drugi problem će  nam se činiti manjim. Jer ipak je u životu najteža borba protiv samog sebe.

Autor: Kristina

Koja je Vaša priča?

Ukoliko mislite da nam možete pomoći, ili da imate priču, savjet ili članak koji bi mogao pomoći drugim posjetiteljima, slobodno nam ju pošaljite.

Također, svatko tko je zainteresiran može postati autor na portalu mucanje.com ukoliko je odgovoran, često posjećuje portal i ima smisla za pisanjem artikala.

Da bi postali autor, morate prvo napisati par članaka kako bi vidjeli da ste stvarno zainteresirani postati autorom. Nakon toga ćemo Vas kontaktirati želite li postati dio naše zajednice.