Portal Mucanje je neprofitna organizacija. Ukoliko nam želite pomoći i donirati, možete to napraviti ovdje. Hvala!

2min
admin

Moram izlagati seminar. Što sad??

Dobili ste seminar ili prezentaciju i nikako ne možete izbjeći neizbježno. Niste sigurni u sebe i ne znate kako ćete to izvesti da ne zamucate. Mislite da će vam se cijeli razred ili prostorija smijati, dobacivati, i ne vidite izlaz kako da spriječite katastrofu. Svi smo prošli kroz takve stvari iznova i iznova, i osobno sam imao dosta situacija u kojima sam bio toliko deprimiran nakon loše izvedbe da sam htio propasti u zemlju.

Kroz ovaj članak probat ćemo Vam dati osnovne savjete kako se izboriti s prezentacijom i izvući pozitivan kraj. Dakle, osnovni problem mucanja i izlaganje je taj što nekako u glavi podsvjesno mislite „Ako pokušam sve brzo odraditi, brže će i završiti“. IZBACITE TU MISAO IZ GLAVE!.

Smanjite brzinu izgovora

Najtečniji govor se javlja onda kada se priča jednoliko, umjerenim glasom i usporeno. Znam, Vama se čini da previše odugovlačite, ali vjerujte mi, probajte se snimiti na kompjuter, mobitel, bilo gdje kako pričate dosta sporije od uobičajenog i shvatit ćete u biti da pričate – normalno.

Ok, idemo dalje sa izlaganjem. Prvo što trebate napraviti je da iznesete sa svake stranice po jednu do dvije natuknice na papir. Zatim samo pogledajte natuknicu i pričajte o tome. Morate se dobro pripremiti za prezentaciju, nemojte ju čitati nego ju naučite. Ne mora to biti od riječi do riječi, ali pokušajte toliko puta ponavljati i ponavljati da ćete ju doslovno znati napamet.
Pričajte sporo, sa pauzama iza svake rečenice, prije svake rečenice duboko udahnite i u jednom dahu recite što želite reći. Nemojte ostajati na knap sa zrakom, kada vidite da više nemate zraka za slijedeću riječ, stanite, udahnite i nastavite pričati.

Prije svakog početka rečenice ubacite predlgas – recimo „aaa“ ali tiho, da se ne primijeti jako, nemojte se baš derati AAAA. Ok, to bi bila priprema, sada slijedi samo izlaganje. Tremu morate imati, jasno, srce će vam kucati ubrzano i to je normalno, osjećat ćete se pod velikim pritiskom, sve to stoji, ali nemojte nikako zaboraviti na tehnike koje ste koristili kada ste vježbali, tekst znate na pamet i samo budite fokusirani na njega i na Vaše disanje

Prije svake rečenice opet, udahnite punim plućima, ubacite kratki predglas „aaa“ i dok god imate zraka govorite, polako, nema žurbe, nitko vas ne požuruje. Ako i ne uspijete odmah koristeći ovakav pristup, ne očajavajte, nemojte izbjegavati javne nastupe, što ih više budete imali postat ćete imuniji na njih i manje će vas brinuti.

Koja je Vaša priča?

Ukoliko mislite da nam možete pomoći, ili da imate priču, savjet ili članak koji bi mogao pomoći drugim posjetiteljima, slobodno nam ju pošaljite.

Također, svatko tko je zainteresiran može postati autor na portalu mucanje.com ukoliko je odgovoran, često posjećuje portal i ima smisla za pisanjem artikala.

Da bi postali autor, morate prvo napisati par članaka kako bi vidjeli da ste stvarno zainteresirani postati autorom. Nakon toga ćemo Vas kontaktirati želite li postati dio naše zajednice.