Portal Mucanje je neprofitna organizacija. Ukoliko nam želite pomoći i donirati, možete to napraviti ovdje. Hvala!

2min
admin

Lee G Lovett Knjiga Serijal #1

Kao što smo i obećali prošli tjedan, od danas započinjemo sa tumačenjem knjige od Lee G Lovetta pod nazivom "Stuttering & Anxiety Self-Cures". Napominjem da nećemo detaljno ulaziti u tehnike koje se spominju već generalne dijelove knjige koje su nadahnjujuće, motivirajuće, zanimljive itd. Ne želim previše "spoilati" knjigu u nadi da ćete ju nabaviti i odlučiti sami pročitati ... Zamisao ove serije je da u kratkim natuknicama prođemo kroz knjigu i moje omiljene dijelove te ih podjelim sa Vama o čemu je ova knjiga i zbog čega smatram da puno toga dobroga može donijeti osobama koje mucaju (a i šire) ... Pa, započnimo ...

Neuroplastičnost

Već smo se i prije dotakli ove teme i u knjizi je ona jako bitna. Neuroplastičnost (NP), također poznata kao neuralna plastičnost ili plastičnost mozga, sposobnost je neuronskih mreža u mozgu da se mijenjaju kroz rast i reorganizaciju. Znanstvenici su dokazali kako se uz pomoć NP-i mozak može regenrirati, povećati IQ, sjećanja te još mnoštvo drugih stvari koje su se prije činile nezamislive. Zašto je ona toliko bitno za mucanje? Jako puno toga je objašnjeno u knjizi ali pokušat ću sažeti to na najkraću moguću definiciju:

Ukoliko "trenirate" mozak da ignorira sve "loše" izrečene riječi i fokusirate se SAMO na riječi koje ste pravilno i dobro izgovorili, trenirate mozak da ne uopće reagira na loše izgovorene riječi. Drugim riječima, govorite mozgu da ignorira mucanje i ne pridonosi pažnju tome te nakon dosta treniranja, mozak počne ignorirati Vaše mucanje te ga i time smanjuje jer nestaje stres, strah i pritisak prilikom govora.

NP je najvažnija karika u ovoj knjizi i tisuće ljudi koji su prošli ovaj program to može i potvrditi. Nije to neka nova tehnologija, izmišljotina ili slično već isključivo navikavanje tj. treniranje mozga da ga više ne zanima Vaše mucanje. A kada Vas ne zanima mucanje niti mislite o njemu - tečan govor postaje stvarnost.

Kroz knjigu ćemo još puno puta spominjati NP ali za početak, važno je znati da je ona jako bitan, ako ne i najbitniji faktor u ovoj knjizi i pristupu u liječenju mucanja.

Koja je Vaša priča?

Ukoliko mislite da nam možete pomoći, ili da imate priču, savjet ili članak koji bi mogao pomoći drugim posjetiteljima, slobodno nam ju pošaljite.

Također, svatko tko je zainteresiran može postati autor na portalu mucanje.com ukoliko je odgovoran, često posjećuje portal i ima smisla za pisanjem artikala.

Da bi postali autor, morate prvo napisati par članaka kako bi vidjeli da ste stvarno zainteresirani postati autorom. Nakon toga ćemo Vas kontaktirati želite li postati dio naše zajednice.