Portal Mucanje je neprofitna organizacija. Ukoliko nam želite pomoći i donirati, možete to napraviti ovdje. Hvala!

2min
admin

Brain Gym - Gimnastika za mozak

Brain Gym (Gimnastika za mozak) temeljni je senzomotorčki program Edukacijske kineziologije koji uključuje 26 pokretnih aktivnosti kojima potičemo senzomotorčki razvoj, senzoričku i senzomotoričku integraciju, što rezultira djelotvornijim učenjem.

Vježbama se potiče integracija sustava uma i tijela, odnosno integrirano djelovanje cijelog mozga i tijela u okvirima triju dimenzija (lateralnosti, centriranja i fokusiranja). Valja napomenuti da se  Brain Gym pokazao uspješnim u radu sa osobama koje mucaju, primjenjujući ga u svom svakodnevnom životu.

Usklađeno funkcioniranje svih područja mozga i općenito sustava tijela i uma vodi poboljšanjima:

  1. opće motoričke koordinacije;
  2. koncentracije i pamćenja;
  3. čitanja, pisanja, jezičnih i matematičkih vještina;
  4. organizacijskih vještina;
  5. logičkih mišljenja i razumijevanja;
  6. emocionalne ravnoteže;
  7. te smanjenju hiperaktivnosti i napetosti;

Možemo reći da je Brain Gym jedan od najučinkovitijih pristupa u radu s djecom i mladima, odraslima i starijim osobama, kao i s učenicima s teškoćama u učenju kao i osobama s posebnim poteškoćama.

Ljudski mozak je poput holograma, trodimenzionalan, s dijelovima koji su uzajamno povezani u cjelinu. Ljudski mozak je također funkcionalno povezan i, u odnosu na korištenje Brain Gym pokreta, možemo ga podijeliti na lijevu i desnu hemisferu (dimenzija lateralnosti), moždano deblo i čeone režnjeve (dimenzija fokusiranja) i limbički sustav te koru velikog mozga (dimenzija centriranja).

U području lateralnosti, ili podjele tijela i mozga na lijevu i desnu stranu postoji potencijal za bilateralnu integraciju, odnosno sposobnosti prijelaza preko središnje linije tijela i rada u središnjem polju. Kad se ta vještina svlada, osoba može procesirati linearni, simbolički pisani kod, slijeva nadesno ili zdesna nalijevo, što je temelj uspjeha u učenju. Fokusiranje je sposobnost prijelaza preko linije koja dijeli tijelo na stražnju i prednju stranu, kao i na stražnje (zatiljne) i prednje (čeone) režnjeve. Nepotpuno razvijeni refleksi rezultiraju teškoćama izražavanja i nesposobnošću aktivnog sudjelovanja u procesu učenja.

Centriranje je sposobnost prijelaza preko linije koja dijeli tijelo na gornji i donji dio te na odgovarajuće funkcije gornjeg i donjeg mozga: srednji mozak (emocionalni sadržaj) i veliki mozak (apstraktno mišljnje). Sve se uči sa emocijama i osjećajem smirenosti. Nesposobnost održavanja stanja centriranosti vodi u iracionalni strah, tzv. Reakciju „bori se ili bježi“ ili u nesposobnost doživljavanja ili izražavanja emocija. Pokreti koji opuštaju sustav tijela i uma, te pripremaju osobu na primanje i obradu informacija bez negativnih emotivnih konotacija, određuju se kao aktivnosti „centriranja“ ili „uzemljavanja“.

Brain Gym se temelji na tri jednostavna pravila koja glase:

  1. Učenje je prirodna aktivnost koja donosi radost i traje cijeli život.
  2. Teškoće ili tzv. „blokade u učenju“ nisu ništa drugo do nemogućnost nošenja sa stresom i neizvjesnošću novih zadataka.
  3. Svi smo mi na neki način „blokirani“ jer nismo naučili kako se kretati.

Izvor. Paule. Dennison; Gaile. Dennison - Brain Gym

Koja je Vaša priča?

Ukoliko mislite da nam možete pomoći, ili da imate priču, savjet ili članak koji bi mogao pomoći drugim posjetiteljima, slobodno nam ju pošaljite.

Također, svatko tko je zainteresiran može postati autor na portalu mucanje.com ukoliko je odgovoran, često posjećuje portal i ima smisla za pisanjem artikala.

Da bi postali autor, morate prvo napisati par članaka kako bi vidjeli da ste stvarno zainteresirani postati autorom. Nakon toga ćemo Vas kontaktirati želite li postati dio naše zajednice.