Portal Mucanje je neprofitna organizacija. Ukoliko nam želite pomoći i donirati, možete to napraviti ovdje. Hvala!

2min
admin

Izborite se za svoje JA

Postoje mnoge predrasude oko mucanja. Jedna od najvećih i nama najgorih je ta da smo zaostali u razvoju, tj. da nismo dovoljno inteligentni.

Ovo je jedna od većih pogrešaka, posebno ako se odnosi na profesore u školi koji tada smatraju da osoba koja muca jednostavno nije dovoljno pametna da nauči gradivo ili je nesigurmo u svoje znanje.

Ishod ovakvog zaključivanja može znatno unazadovati djetetove edukacijske sposobnosti, pošto se ono jednostavno jednog dana može predati i reći „Čemu da učim kada me profesor ocjenjuje po mome mucanju a ne znanju.

Ako ne ide - olakšajte si govor

Nadalje, vrlo je bitno shvatiti način govora i oblikovanja rečenica koje izgovaramo. Ubacivanjem „pomoćnih riječi“ olakšavamo si govor i to nam pomaže. Neke od „najpopularnijih“ riječi su „ovaj“ i „aamm“. Često zbog toga bivamo ispravljani od strane roditelja, profesora, ali to činimo radi olakšanog govora. Naravno, ukoliko ste bili na određenim terapijama, one imaju drugačije tehnike i te prijelaze ne bi trebalo koristiti ukoliko Vam logoped tako savjetuje.

Zbog takvih konstrukcija rečenica, dolazi do problema na predmetima kao što su Hrvatski (ili bilo koji drugi jezik), jer ne pričamo pravilnom gramatikom kako bi i trebali. Referati i izlaganje pjesmica su također dosta problematični pošto ne možemo od riječi do riječi, tečno izdiktirati cijelo gradivo. Već tada dolazi do gubitka samopouzdanja i predajemo se misleći da nas nitko ne shvaća, da nam nitko ne želi pomoći, te se nažalost stvara taj obrambeni mehanizam da ne budemo opet povrijeđeni. Kasnije, produkt svega toga može biti društvena izolacija, ali i mnogi teži slučajevi.

Što učiniti na sve ovo sa stajališta nas, osoba koja mucamo? Apsolutno se izboriti za svoje JA. Prvo i osnovno je to da kažete drugima ali najvažnije SEBI „ja mucam i ne sramim se toga“. Zatim, kažite profesorima da mucate, da Vas pokušaju razumjeti, objasnite mu koji je dobar način odnosa na relaciji profesor - student, nemojte samo šutjeti i prihvaćati sve što Vam se kaže, izborite se za sebe. Ako Vas ne shvati, otiđite kod ravnatelja / dekana i opet pojasnite situaciju. Nemojte se sramiti mucanja, ono je dio Vas, prihvatite ga, ali se također i izborite za kontrolu nad svojim govorom.

Koja je Vaša priča?

Ukoliko mislite da nam možete pomoći, ili da imate priču, savjet ili članak koji bi mogao pomoći drugim posjetiteljima, slobodno nam ju pošaljite.

Također, svatko tko je zainteresiran može postati autor na portalu mucanje.com ukoliko je odgovoran, često posjećuje portal i ima smisla za pisanjem artikala.

Da bi postali autor, morate prvo napisati par članaka kako bi vidjeli da ste stvarno zainteresirani postati autorom. Nakon toga ćemo Vas kontaktirati želite li postati dio naše zajednice.