Portal Mucanje je neprofitna organizacija. Ukoliko nam želite pomoći i donirati, možete to napraviti ovdje. Hvala!

2min
admin

Škola i zadirkivanje

Imate dijete koje ide u školu i stalno ga zadirkuju zato što muca. Više ne znate što da radite, jer jednostavno ne možete utjecati na tu djecu, a ni profesori ne mogu mnogo, jer uvijek postoje odmori kada profesori nisu tamo i ne mogu Vam braniti dijete, a dobro znate da zbog govornog problema, ni ono samo se ne može obraniti argumentima.

Ovo većinom dovodi do fizičkog nasilja, jer u svoju obranu, jedino mu to pada na pamet (ne mora uvijek biti slučaj ali pazite da se to ne desi).

Žao Vam je i ne znate što Vam je činiti, jer jednostavno - ne možete biti uvijek tamo kada Vaše dijete treba pomoć.

Osnovnoškolsko razdoblje je jedno od najtežih u životu za osobe koje mucaju, jer baš tada se taj strah od govora povećava i kulminira. Znam da će Vam ovo sada biti teško za shvatiti, ali jednostavno - ne možete spriječiti takve stvari. Niste Vi u školi cijelo vrijeme, niti ikako možete reći ostaloj djeci da Vaše dijete ima govorni poremećaj i da ga prestanu zadirkivati. Znate i sami kako to ide u toj dobi, i svako dijete je drugačije.

Ono što možete napraviti je da budete oslonac svome djetetu kada dođe kući i kada treba razgovor (iako nekad i ne pokazuje to, niti će Vam uvijek ono prići prvo), ali budite uporni. Ukažite mu na to da je drugačije, da ima problem sa govorom, nemojte bježati od realnosti i dajte mu do znanja da ste uvijek tu kada Vas treba. Objasnite mu kako se ne treba obazirati toliko na druge i neka mu bude važno samo mišljenje onih do kojih mu je stalo.

Sve je ovo lako dok čitate, znam i sam, vjerujte mi, ali upravo sam ja imao takav pristup kroz cijeli život. Naravno, planuo sam u nekim situacijama i nije mi bilo svejedno, ali većinom se nisam obazirao i smijao sam se kada su se svi smijali. Ne smije Vas to povrijediti niti izbaciti iz ravnoteže.

Također, savjetujte se sa profesorima i recite im da Vaše dijete muca, tako da se znaju i oni postaviti prema njemu. Zašto bi Vaše dijete dobilo ocjenu manje ako zna cijelo gradivo ali jednostavno ne može usmenim izlaganjem to i pokazati? Zato dobro pazite i pratite ocjene u školi, jer neće Vam se dijete uvijek povjeriti, neki će se pokušati zavući u rupu ali nemojte to dopustiti, već samo razgovarajte sa njim.

Vašim stavom i pristupačnosti, te ponajviše razumijevanjem problema, možete puno postići u djetetovom shvaćanju svoga problema te kako se nositi s njime. Pripremite se na teško razdoblje, budite jaki za sebe i za svoje dijete.

Koja je Vaša priča?

Ukoliko mislite da nam možete pomoći, ili da imate priču, savjet ili članak koji bi mogao pomoći drugim posjetiteljima, slobodno nam ju pošaljite.

Također, svatko tko je zainteresiran može postati autor na portalu mucanje.com ukoliko je odgovoran, često posjećuje portal i ima smisla za pisanjem artikala.

Da bi postali autor, morate prvo napisati par članaka kako bi vidjeli da ste stvarno zainteresirani postati autorom. Nakon toga ćemo Vas kontaktirati želite li postati dio naše zajednice.