Portal Mucanje je neprofitna organizacija. Ukoliko nam želite pomoći i donirati, možete to napraviti ovdje. Hvala!

3min
admin

Odgovori na učestala pitanja

Na početku, želimo Vam se zahvaliti što nas pratite, čitate naše priče, iskustva i dijelite ista sa nama - neizmjerno nam je drago kada nam se netko otvori i pita za savjet jer i sami znamo koliko je to bitno ali i teško. Kroz ovaj članak bi Vam htjeli odgovoriti na najučestalija pitanja koja nam postavljate i čiji su odgovori većinom isti za svaku osobu. Na taj način Vas želimo potaknuti da svoj problem prezentirate na što specifičniji način.

Kako da prestanem mucati?

Jako nam često u inbox dolazi ovo pitanje i jako je teško odgovoriti na njega na jednostavan način. To je pitanje sa kojim se bore mnogi stručnjaci stotinama godina i ne postoji nikakva formula koja bi dala potpun odgovor. Postoji "prolazno" mucanje (fiziološko mucanje) koje se javlja kod djece od cca 2god koje ne mora biti "opasno", već je samo zahtjevna faza za mozak dijeteta gdje dolazi do ogromnog povećanja vokabulara.

Za mucanje, nažalost, dan danas nema lijeka niti ga je jednostavno "ukloniti". Čak i osobe koje su "prestale" mucati su to postigle zahvaljujući vježbanju i uvijek se bore sa njime - neki jednostavnije, neki teže (ovisno o kojem stupnju mucanja se radi).

Nažalost, mi Vam ne možemo pomoći da prestanete mucati. Na sreću, možemo vam dati savjete kome se obratiti, reći Vam kako se mi nosimo sa mucanjem, podjeliti naša iskustva vezana za nas same, prijatelje, djecu, logopede te najvažnije - kako prebroditi krizna razdoblja te shvatiti kako trebate "pobjediti" svoja negativna razmišljanja o mucanju i prestati se boriti protiv samoga sebe te uvijek biti pozitivan.

Kako se mogu prijaviti kod vas na terapiju?

Mi smo samo portal o mucanju - skupina ljudi koji su se upoznali na Valmod terapiji i odlučili pokrenuti ovu stranicu kako bi pomogli svima koji mucaju svojim iskustvom, savjetima i pozitivnom energijom. Osim Martine koja je logoped, nismo stručnjaci ali pošto i sami mucamo cijeli život, imamo jako puno iskustva, znanja i informacija o mucanju te smo više nego sretni da ih možemo podjeliti sa Vama.

Usluge, cjenik i sve ostale informacije o Valmod programu možete pronaći na njihovoj službenoj stranici.

Dijete od 2 (2 i pol) godine je počelo mucati. Što da radim?

Najteže je gledati dijete (vlastito ili tuđe) kako se muči u tako ranoj dobi sa govorom. Vjerujte mi, u obitelji sam osobno imao ovakav slučaj i ne mogu Vam opisati koliko sam bio tužan jer automatski počneš razmišljati kako će prolaziti kroz sve ono što si i ti morao i na koji će način to utjecati na nju/njega. Najbolji savjet Vam je da prvo pročitate članak o fiziološkom mucanju, jer većina djece počne mucati u toj dobi - ali ne zato što će nastaviti mucati, već zato što dolazi do ogromnog povećanja novih rijeći i za neku djecu je to jednostavno preveliki "zalogaj" za mozak.

Naravno, uvijek Vam preopručamo da posjetite logopeda i dobijete stručan odgovor. Uz sve navedeno, molim Vas, pridržavajte se naših zlatnih pravila za roditelje i nemojte još više opterećivati dijete te stvorite ugodnu i toplu atmosferu u Vašem domu!

Možete li mi reći koje tehnike koristite da savladate mucanje?

Nažalost, tehnike koje koristimo da ublažimo ili potpuno uklonimo mucanje su tehnike koje smo naučili na Valmod programu i ne smijemo ih dijeliti javno sa drugima. Stvari koje možemo podjeliti su generalne i vjerojatno ih i sami znate. Ovo su tri zlatna pravila koja bi trebali zapamtiti i uvijek biti svjesni tih pravila dok pričate:

  • Uvijek pazite na Vaše disanje. Najvažnije je ne ostati bez zraka, jer većinom mucamo najjače kada želimo do kraja izgovoriti rečenicu ali nemamo dovoljno zraka za to ali i dalje forsiramo.
  • Formirajte si rečenicu u glavi prije nego ju izgovorite. Razmišljajte uvijek o slijedećoj riječi u rečenici koju planirate reći. Ako se pogubite, stanite na sekundu i fokusirajte se na rečenicu.
  • Razgovjetno izgovarajte riječi. Većinom se ne trudimo pomicati usne koliko bi trebali - obratite pozornost na to.

Ukoliko ovo radite neko vrijeme i maksimalno se trudite da ste uvijek svjesni tih pravila, rezultati će doći nakon nekog vremena.

Koja je Vaša priča?

Ukoliko mislite da nam možete pomoći, ili da imate priču, savjet ili članak koji bi mogao pomoći drugim posjetiteljima, slobodno nam ju pošaljite.

Također, svatko tko je zainteresiran može postati autor na portalu mucanje.com ukoliko je odgovoran, često posjećuje portal i ima smisla za pisanjem artikala.

Da bi postali autor, morate prvo napisati par članaka kako bi vidjeli da ste stvarno zainteresirani postati autorom. Nakon toga ćemo Vas kontaktirati želite li postati dio naše zajednice.