Portal Mucanje je neprofitna organizacija. Ukoliko nam želite pomoći i donirati, možete to napraviti ovdje. Hvala!

2min
admin

Može li odrasla osoba početi mucati?

Većina oblika mucanja počinje u ranom djetinjstvu kada djeca razvijaju svoje govorne vještine. Rijetkost je da odrasla osoba počne mucati. Uzroci početka mucanja u odrasloj dobi su neurološki uzroci, uzimanje lijekova, izloženost stresu, povratak mucanja iz djetinjstva, ali mogu biti i individualni uzroci vezani samo uz određenu osobu.

Neurološki uzroci

Jedan od najčešćih uzroka početka mucanja u odraslih je trauma mozga, moždani udar kao posljedica ugruška i krvarenja u određenom dijelu mozga. Govorni problemi uzrokovani moždanim udarom mogu potrajati nekoliko sati, ali mogu potrajati i duže vrijeme. U svakom slučaju potrebno je potražiti pomoć logopeda.
Ostali slučajevi neurogenog mucanja uključuju tumor mozga, razne ozljede glave, Alzheimerovu i Parkinsonovu bolest.

Mucanje povezano s uzimanjem lijekova

Mucanje se ponekad može pojaviti kao posljedica uzimanje lijekova. U tom slučaju liječnik može propisati uzimanje drugog medikamenta. Najčešće ovaj tip mucanja nestaje prestankom uzimanja lijeka.

Mucanje uzrokovano stresom

Stresna situacija ili nekoliko događaja za redom koji utječu na psihološko stanje mogu rezultirati mucanjem. Što je stresna situacija? To može biti velika žalost, prekid veze, automobilska nesreća, uglavnom uvijek je to neočekivan emocionalni izazov koji može biti okidač za početak problema.

Povratak mucanja iz djetinjstva

Neki ljudi počnu mucati u ranom djetinjstvu, zatim to mucanje nestane, nekad spontano, nekad uslijed terapije, i u određenom trenutku života se ponovo pojavi. Za to ne postoji jednostavno objašnjenje. Može se raditi o tome da  mucanje u toj ranoj dobi nije bilo izraženo niti je primijećeno.

U drugom slučaju može biti da je mucanje potisnuto i prikriveno što znači da se javlja samo u određenim i zahtjevnijim situacijama. Već u ranoj dobi osobe koje mucaju nauče prikrivati svoj problem izbjegavajući određene riječi ili glasove koje im zadaju teškoće, izbjegavaju određene govorne situacije, govorne nastupe što znači da slušatelji ne mogu primijetiti problem.
Bez obzira što je taj problem tretiran u djetinjstvu, odrasla osoba treba potražiti pomoć i uključiti se u terapiju budući da to više nije isti tip mucanja, a tijekom godina razvijaju se i terapijske metode.

Martina Galeković, profesor logoped

Koja je Vaša priča?

Ukoliko mislite da nam možete pomoći, ili da imate priču, savjet ili članak koji bi mogao pomoći drugim posjetiteljima, slobodno nam ju pošaljite.

Također, svatko tko je zainteresiran može postati autor na portalu mucanje.com ukoliko je odgovoran, često posjećuje portal i ima smisla za pisanjem artikala.

Da bi postali autor, morate prvo napisati par članaka kako bi vidjeli da ste stvarno zainteresirani postati autorom. Nakon toga ćemo Vas kontaktirati želite li postati dio naše zajednice.