Portal Mucanje je neprofitna organizacija. Ukoliko nam želite pomoći i donirati, možete to napraviti ovdje. Hvala!

2min
admin

Ispovijest jedne studentice

Jedno uobičajeno popodnevno predavanje kojeg je sačinjavalo samo troje studenata, pretvorilo se u sasvim nepotrebnu svađu, uzrokovanu neprimjerenim i degutantnim ponašanjem jednog studenta.

Tijekom dvosatnog predavanja i naše međusobne komunikacije, na postavljeno pitanje od strane profesora u žaru da odgovorim na njega, zastanem i malo „zamucam“.

Samo par sekundi poslije, iza svojih leđa osjetim podsmjehivanje svog „kolege“ koji niti nakon opomene druge kolegice ne prestaje s takvim ponašanjem.

Ne shvaćaju svi tuđe problem i koliko štete mogu nanijeti drugima

Na meni je bio izbor da li da reagiram na to, ili ne. Budući da sam jako slaba na takvo ponašanje, reagirala sam. „Fasciniralo“ me je do koje mjere ljudi mogu ići, koliko mogu biti bezobrazni, ne tolerantni, bez poštovanja i razumijevanja prema drugima usprkos svojoj zrelosti.

Moram Vam priznati da je moje razočaranje uslijedilo tek nakon par minuta, i to od strane profesora. Očekivala sam da će se ponijeti zrelije i razumnije, ali zamislite, nije reagirao i opomenuo kolegu, već ovako, citirat ću ga: „Kolegice, ja kolegu nisam niti čuo, niti vidio, po Bogu prestanite, nije vrijeme, niti mjesto za svađu“. Eto tako je reagirala jedna zrela, razumna, iskusna i visoko obrazovana osoba. Mislite da nije ništa čuo? Da nije ništa vidjeo? Ipak ću to Vama ostaviti da prosudite.

Zamislite  kakvi su me tada osjećaji preplavili?, osjećaji razočaranja, tuge i nemoći, ako se slobodno tako mogu izraziti. Mogu Vam reći, u tom trenutku nisam znala kako da se postavim, jer me je obuzeo bijes. Niste krivi, a optuženi ste, štoviše ne smijete se braniti, jer Vam je i to zabranjeno. Tražite samo malo poštovanja, koje svatko od nas zaslužuje, a niti to ne dobivate, i to Vam uskraćuju, ali uspjela sam, uspjela sam u tome da se posrame svog ponašanja, da se posrame sebe.

Mogu samo za kraj reći: Poražavajuće je da su takvi profili ljudi, koji su očito premalo pedagoški educirani, zaposleni u osnovnim i srednjim školama, te na fakultetima. No, međutim moj topli savjet svakom od Vas je: „Borite se, bez obzira koliko Vam teško bilo, jer samo Vi sami možete tomu stati na kraj, jer vi to znate i možete. Sretno Vam!

Koja je Vaša priča?

Ukoliko mislite da nam možete pomoći, ili da imate priču, savjet ili članak koji bi mogao pomoći drugim posjetiteljima, slobodno nam ju pošaljite.

Također, svatko tko je zainteresiran može postati autor na portalu mucanje.com ukoliko je odgovoran, često posjećuje portal i ima smisla za pisanjem artikala.

Da bi postali autor, morate prvo napisati par članaka kako bi vidjeli da ste stvarno zainteresirani postati autorom. Nakon toga ćemo Vas kontaktirati želite li postati dio naše zajednice.